Tuesday, February 19, 2019

Dershane ve özel ders merkezlerinin son durumu nedir?


Okullara destek amaçlı var olan kurumların başında dershaneler gelmektedir. Dershaneler öğrencilerin daha donanımlı ve daha fazla bilince sahip olması için hizmet etmektedir. Dershanelerin önemi geçmişte çok daha yoğunken günümüzde bu itibar ve önem günden güne azalmaktadır. Bunun altında yatan sebeplere baktığımızda gerek siyasi faktörler gerekse insanlarda var olan bilinç aslında bunu doğurmaktadır. Dershaneler bir dönem oldukça popüler bir halde iken günümüzde bu şekilde olmasının sebebi nedir? Geçmişte belli dershanelerden yolu geçmeyen insanlar devlet kurumlarında işe giremezken günümüzde dershaneler neden çöpe atılmıştır? Ya da atılmak için tüm çaba sarf edilmektedir? İşte bu gibi soru ve sorunlar günümüz dershanelerinin geleceğinin karanlık olduğunu açık şekilde ortaya koymaktadır. Çünkü gerek devlet kurumlarında yapılan yeni düzenlemeler doğrultusunda gerekse, devlet okullarının artan itibarı sebebiyle insanlar çocuklarını dershanelere göndermek istememektedirler.

Dershaneler günümüzde kapatılması gündemde olan bir konudur. Dershanelerin kapatılacak olması hali hazırda eğitim alan ve destek alan öğrencilerin durumu ne olacak sorularını da beraberinde getirmektedir. Dershaneler kapatılacak mı? Sorularına bu konuda kesin bir bilgi vermek zor olsa da siyasilerin ağızlarından çıkan cümleler doğrultusunda bilgi vermek gerekirse; evet şuan itibariyle dershanelerin kapatılmasının gündemde olan konular arasında yer aldığını söylemek doğru olacaktır.

Devlet Okulları
Günümüzde pek çok aile devlet okullarına çocuklarını göndermekte ve buradan alacakları eğitimler doğrultusunda üniversiteye hazırlanmalarını sağlamaktadır. Eğer çok gerekli olursa özel ders almak da fayda vardır. Çünkü dershane gibi kurumlar geçmişte yaşanan bir takım olumsuz olaylar neticesiyle insanların içinde var olan dershane sevgisi sona ermiştir. İnsanlar artık sadece devlet kurumlarına güvenmek ve oradan alacakları eğitim çerçevesinde çocuklarının eğitimli birer birey olmalarını istemektedir.

Dershaneler Kapanıyor Mu?
Şimdilik siyasilerden alınan bilgilere göre kapatılması muhtemeldir. Ancak bu ne zaman kapanır, süreç nasıl işler? Var olan mevcut öğrencilerin durumu ne olur? Gibi soruların cevaplarını bulabilmek için süreci takip etmek gerekmektedir. İlerleyen dönemlerde nasıl bir durum ile karşılaşacağımız konusunda bilgi vermek mümkün değildir, bu konuda siyasilerin tavırlarını yakından analiz ederek bir çıkarımda bulunmak en doğru yöntem olabilir.

Dershane Mi? Özel Ders Mi?
Eğer ki dershane mi özel ders mi diye soran birisiyseniz, elbette ki özel ders çok etkili olacaktır. Ancak bu ikisi arasında seçim yaparken temelde çocuğun yaşam stili ve sosyal ilişkileri de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Eğer ki öğrenci bilinçli ise ve öğrencide ders çalışma isteği kendiliğinden varsa o zaman dershaneler elbette gereksiz kalabilir. Tam aksine öğrenci bilgisayar ve tablette çok fazla zaman geçiriyor, ders çalışmak istemiyor ve belli bir düzeni yoksa o zaman dershane gibi eğitim kurumları çocuğun bir sisteme girmesinde, eğitim sürecini düzene sokmasında faydalı olacaktır. Burada anne babalara büyük görev düşmektedir. Anne babalar çocuğunu en iyi tanıyan kişilerdir, çocuğum eğitim kurumuna gitmeden de yapabilir diyorlarsa, o zaman özel ders ile eksik olduğu ya da bireysel olarak çözemediği konular konusunda destek alınabilir. Bunların haricinde okul ve özel ders ikilisi içinde kolay şekilde öğrenci sınavlara hazırlanabilir ve hedeflediği puanları kolay şekilde alabilecektir.

1 comment:

  1. Eğitimin kötü olup dersanelere ihtiyaç duyulan sistemlerde dersaneler arası ticari rekabette kaçınılmaz olarak gelinecek nokta şüphe,şaibe, içsel bilgiye erişim, etik ve yasa dışıliktir. Her sınav türü ve döneminde benzer konular toplumu yormaktadır. Çözüm tüm eğitim alanlarında köklü düzenlemeler ve dersanelerin kapatılmasıdır.
    Fethi Yılmaz yazdı 04.03.2019
    Tıpta Uzmanlık Sınavı sonrasında ÖSYM’nin soruları ve cevap anahtarını yayımlamadan önce sınav soruları sosyal medyada yer aldı. 24 Şubat 2019 Pazar günü gerçekleşen Tıpta Uzmanlık Sınavı öncesinde soruların Whatsapp gruplarında paylaşıldığı iddia edilirken, TUS sorularının çalındığı tartışmaları gündeme gelmişti.Sınav sorularının çalındığı iddiaları üzerine ÖSYM açıklama yaptı. TUS soruları ve cevap anahtarının çalındığı iddialarının odağındaki TUSDATA isimli dershane de konuyla ilgili açıklama yaptı. TUS’a giren doktorların Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne yaptıkları şikayetler ve söyledikleri, “sınav soruları çalındı mı” sorularını kuvvetlendirdi. Sınava giren bir doktor konuyla ilgili, "Bugün TUS dershanesine gitmeden başarı elde etmek çok zor” dedikten sonra, “Sızıntı iddiasının odağındaki TUS dershanesinin sınav öncesi 50 kişilik özel gizli grup oluşturduğunu ileri sürülüyor. Sınav soruları derece yapmaları için bu özel gruba verildi iddiası var. Bir de yüzde 98 soru tutturma, çıkan tüm sorulara referans spot bilgi paylaşımı sızıntı ihtimalini kuvvetlendiriyor. Binlerce tıp doktorunun emeğinin çalınmasına sessiz kalınmamalı” iddialarında bulunmuştu. Konuyla ilgili sosyal medyada ve farklı mecralarda da iddialar dile getirilmesi üzerine, TUSDATA sınava giren hocalarının soruları ezberledigini ifade etmişti. CİMER’e yapılan şikayete ÖSYM Hukuk Müşavirliği yanıt vermişti. ÖSYM açıklamasında, TUSDATA’nın “soruları ezberledik” şeklindeki açıklamasına yer verdi ve sorular ÖSYM'den iki gün erken açıklandığı için telif hakkı konusunda yasal işlem başlatılacağı ifade edildi.
    ÖSYM Başkanlığı Hukuk Müşavirliği CİMER’e yapılan şikayete şöyle yanıt vermişti: ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlarda, sınavlara giren bazı adaylarca sınav esnasında sorular ezberlenerek (bazen farklı adaylarca sınav esnasında ezberlenen sorular sınavdan sonra bir araya getirilerek) sınav sonrasında facebook, twitter, instagram, whatsapp, youtube gibi sosyal medya platformları üzerinden paylaşılabilmektedir.
    Orijnaline en yakın şekilde çıkartarak soruları sınav bittikten sonra whatsapp üzerinden paylaştıkları açıkça ifade edilmiştir.Telif hakkı Başkanlığımıza ait olan sınav soru ve cevaplarının 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa aykırı olarak Başkanlığımızın yazılı izni olmaksızın yayınlanması suç olduğundan sınav sonrasında soruları izinsiz yayınlayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmakta ve aynı zamanda erişimin engellenmesi kararı verilmesi, Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliğinden talep edilmektedir.ilgili kişi ve kurumlar hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır.”
    2019-TUS sorularının sızdırıldığı iddiaların merkezinde olan TUSDATA’nın kurucuları arasında yer alan Uzman Doktor Sami Selçukbiricik’in bağlantıları da dikkat çekiyor. Uz. Dr. Sami Selçuk Biricik, kurucu olmasının yanı sıra, çeşitli illerde yapılan TUSDATA seminerlerine konuşmacı olarak katılıyor ve DUSDATA sitesinde yazarlık yapıyor İstanbul’da İskenderpaşa Cemaati’nin lideri Muhammed Nureddin Coşan’ın vakfettiği “Asfa Eğitim Vakfı" yönetim kurulunda, TUS sorularını sızdırdığı öne sürülen TUSDATA’nın kurucusu Uz.Dr.Sami Selçukbiricik’in adı da geçiyor. Sami Selçukbiricik, Özel Asfa Ferda Koleji Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.
    Türkiye geçmişte ÖSYM sınav hırsızlıklarıni geçmişte çok yaşadı. Dün FETÖ’nün yaptığı sınav hırsızlıklarının sonucunda Türkiye hala bedel öderken bugün devlete yerleştirilen başka cemaatler üzerinden yine aynı iddiaların konuşulması “Ne zaman ders alacağız” sorularını da beraberinde getiriyor.Fethi Yılmaz Odatv.com

    ReplyDelete

Dershane ve özel ders merkezlerinin son durumu nedir?

Okullara destek amaçlı var olan kurumların başında dershaneler gelmektedir. Dershaneler öğrencilerin daha donanımlı ve daha fazla bilin...